Buletin Info
Şedinţa Comisiei de Atestare luna martie 2018

Şedinţa Comisiei de Atestare va avea loc la sediul ASFOR din Bucureşti în data de 21-22 martie 2018.

Cu minimum două zile lucrătoare înainte de data programării şedinţei Comisiei vor avea loc procedurile de inventariere a dosarelor de către secretariatul Comisiei, respectiv a dosarelor cu documentele prezentate de operatorii economici în vederea atestării/reatestării, completarea şi însuşirea unei fişe cu documentele din fiecare dosar, precum şi întocmirea propunerii către Comisie a analizării dosarelor complete şi a respingerii dosarelor incomplete.

 
Ziua Forestierului, Zizin, Braşov, 29 Septembrie 2017

Asociaţia Forestierilor din România - ASFOR, împreună cu Federaţia Sindicatelor Libere din Industria Lemnului - FSLIL şi în colaborare cu DLG InterMarketing şi DLG International, organizează festivităţile prilejuite de Ziua Forestierului, ediţia 2017.

Citeşte mai departe...
 
BIFE-SIM, Ediţia a XXVI-a, 13-17 septembrie 2017, ROMEXPO

Romexpo, în parteneriat strategic cu Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) şi CCIR organizează, în perioada 13-17 septembrie 2017, cea de-a XXVI-a ediţie a BIFE-SIM – Târg internaţional de mobilă, echipamente şi accesorii.

Standul ASFOR poate fi vizitat în cadrul pavilionului C6. Vă aşteptăm!

Citeşte mai departe...
 
Dezbatere pe tema Periodicelor Forestiere din România, Septembrie 2017

Vă informăm că, în cursul lunii septembrie 2017, Secția de silvicultură a Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” va organiza o dezbatere pe tema ”PERIODICELE FORESTIERE ROMÂNEȘTI: TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR”.

Citeşte mai departe...
 
Sumal 2016

HOTĂRÂRE

pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn

 

Având în vedere prevederile Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, prevederile art. 68-72 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările ulterioare,

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 73 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările ulterioare,

 

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre

 

Art. 1. – Se aprobă Normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, denumite în continuare norme, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. – (1) Reglementările subsecvente Hotărârii Guvernului nr. 470/2014, cu modificările și completările ulterioare, care se aplică în continuare, în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei hotărâri, până la data elaborării reglementărilor de punere în aplicare a prezentei hotărâri sunt:

Ordinul nr. 836 din 7 octombrie 2014 pentru aprobarea condiţiilor şi a procedurii de emitere, suspendare sau retragere a acordului de distribuire şi utilizare a formularelor documentelor cu regim special Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 747 din data de 14 octombrie 2014

Ordinul nr. 837 din 8 octombrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea SUMAL, obligaţiile utilizatorilor SUMAL, precum şi structura şi modalitatea de transmitere a informaţiilor standardizate Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 761 din data de 21 octombrie 2014.

Ordinul  nr. 819 din 14 mai 2015 pentru aprobarea Metodologiei de exercitare a atribuţiilor de control prevăzute la art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 668/2011 privind desemnarea autorităţii competente pentru aplicarea Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn Publicat  în: Monitorul Oficial  nr. 376 din 29 mai 2015

(2) Avizele și autorizațiile emise până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri își mențin valabilitatea pentru întreaga perioadă pentru care au fost emise.

Art. 3. – (1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la 120 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României.

(2) În scopul implementării SUMAL, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură poate realiza testarea acestuia pe o perioadă de 100 de zile, de la data publicării în Monitorul Oficial.

(3) În perioada prevăzută la alin. (2), autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură poate face testări asupra implementării SUMAL, în baza metodologiei care se stabileşte prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

(4) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 426 din 10 iunie 2014, cu modificările şi completările ulterioarerul Oficial al României.

 

 

PRIM-MINISTRU

 

Dacian Julien CIOLOȘ

Anexa

 

Normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn

 

Art. 1. – (1) Prezentele norme cuprind reglementări referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, a lemnului şi produselor din lemn, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi unele măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.

Citeşte mai departe...
 

Informare ASFOR 27.01.2016

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat miercuri, la Miercurea Ciuc, referitor la problemele apărute la licitațiile privind valorificarea masei lemnoase, că este vorba de o criză exagerată și că a recomandat Romsilva să înceapă licitațiile de la prețul minim din anul anterior și nu de la prețul mediu, acuzând această instituție de o interpretare greșită a legii.

 

 

 

 

NICOLAE ȚUCUNEL

Președinte al Asociației Forestierilor din România - ASFOR

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

0725933785

INFORMARE

Azi, 27.01.2016 Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat miercuri, la Miercurea Ciuc, referitor la problemele apărute la licitațiile privind valorificarea masei lemnoase, că este vorba de o criză exagerată și că a recomandat Romsilva să înceapă licitațiile de la prețul minim din anul anterior și nu de la prețul mediu, acuzând această instituție de o interpretare greșită a legii.

 

 

Bogdan Chirițoiu a explicat că, într-o analiză preliminară realizată anul trecut de Consiliul Concurenței asupra industriei lemnului, s-a recomandat Romsilva să efectueze licitații și să nu mai facă negocieri directe atunci când vinde lemn, pentru a exista concurență, iar statul să obțină un preț bun, iar acest principiu a fost preluat în Hotărârea de Guvern privind valorificarea masei lemnoase.

În opinia președintelui Consiliului Concurenței, la nivelul Romsilva s-a dat dovadă de un anume exces de zel în interpretarea prevederile hotărârii de guvern respective și s-a stabilit prețul de pornire la licitație ca fiind media anului anterior.

'Acum, ce înțeleg că s-a întâmplat, poate dintr-un anumit exces de zel făcut la nivelul Romsilva, că ei au interpretat prevederile din HG, care spune că se vinde la licitație și în condiții de piață, ei au spus că prețul de pornire la licitație trebuie să fie media din anul anterior. Deci, mă uit cât a fost media pentru categoria lemnoasă respectivă, care a fost media prețului anul trecut și la licitație pornesc de la acest preț. Asta mi se pare o interpretare exagerată a prevederilor legale. Pentru că Hotărârea de Guvern spune doar că trebuie să vândă în condiții de piață. Piața nu crește veșnic, piața poate să o ia și în sus, poate să o ia și în jos, uitați-vă la prețul petrolului. Deci nu e vreo lege a naturii care spune că prețurile trebuie să meargă veșnic în sus', a declarat Bogdan Chirițoiu.

Acesta a subliniat că înțelege protestele din industrie și reclamațiile agenților economici, care se plâng de faptul că prețul crește continuu și a recomandat Romsilva să înceapă licitațiile de la prețul minim al anului anterior.

'Noi le-am dat o adresă de clarificare și le-am spus că noi susținem că trebuie să vindeți în condiții de piață (...) Le-am spus că un mecanism pe care îl puteți folosi—luați prețul minim ca preț de pornire al licitației, luați prețul minim din anul anterior și de la acela vă duceți în sus. Dacă nu vine la nimeni la licitație pentru că prețul e prea mare, atunci reluați licitația cu un pas mai jos. (...) Eu înțeleg că celor de la Romsilva le e frică că ar putea să apară înțelegeri între participanții la licitații și să se adjudece la un preț prea scăzut masa lemnoasă și de asta insistă să aibă un preț de pornire destul de ridicat. OK, atunci le-am oferit și această variantă, le-am spus să ia ca preț de pornire prețul minim de anul trecut și de la el urcați, se bat companiile și ajung unde Dumnezeu vor ajunge', a mai spus Bogdan Chirițoiu.

Acesta consideră că este vorba de o criză exagerată, care s-ar putea rezolva, printre altele, cu bunăvoință și curaj.

'Nu știu toate detaliile conflictului între Romsilva și Minister (...) Cred că cu un pic de bunăvoință și cu o citire deschisă la minte a legii și poate cu un anumit curaj de a-ți asuma funcția în care ești, cu riscurile pe care le implică, cred că lucrurile ar putea fi rezolvate. Deci, cred că e o criză exagerată în momentul de față, dacă ne referim strict la procedura prin care Romsilva vinde lemn', a punctat președintele Consiliului Concurenței.

Acesta a ținut să sublinieze că instituția pe care o conduce analizează în continuarea această situație și are pârghiile să intervină atât în cazul în care Romsilva abuzează de poziția sa importantă pe piață cât și în situația în care se vor identifica eventuale dovezi privind înțelegeri efectuate între firmele care cumpără lemn.

 

'Am sfătuit Romsilva să vândă prin licitație, să obțină un preț corect pentru stat. Dacă cumva Romsilva va abuza de poziția ei importantă pe piață, pentru că are jumătate de piață, acolo avem pârghia legală să intervenim împotriva Romsilva. În același timp, dacă vom identifica dovezi de carteluri, de înțelegeri între firmele care achiziționează lemnul, le vom sancționa și pe acestea. Deci, continuăm analiza, dar ne uităm și spre Romsilva ce face și ne uităm și spre firmele participante la licitație. Și, din punct de vedere al legii concurenței, există riscuri și pentru unii și pentru alții. În cazul Romsilva, un risc de abuz de poziție dominantă, în cazul firmelor participante la licitație, inclusiv discuțiile publice referitoare la boicoturi și așa mai departe, există un risc foarte serios să încheie o înțelegere ilegală, pentru care îi putem sancționa', a conchis Bogdan Chirițoiu.

O delegație a Consiliului Concurenței se află în județul Harghita pentru a se întâlni atât cu mediul de afaceri, în special cu firmele mici, care sunt mai puțin familiarizate cu legea concurenței și riscă, din eroare, să o încalce, cât și cu autoritățile locale, pentru a discuta subiecte care au legătură cu activitatea Consiliului Concurenței, cum ar fi legislația ajutorului de stat sau cea privind achizițiile publice.

 

NICOLAE ȚUCUNEL

 

PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA - ASFOR

 

 

 

 
TranslateBreasla Forestierilor din Romania

TE ASTEAPTA !

VINO IN ASOCIATIA NOASTRA

DEVII MEMBRU ASFOR.

La noi vei gasi:

  • Sustinere si reprezentare

  • Sprijin in vederea atestarii

  • Ajutor profesional si colegial

  • Intermediere in parteneriate

  • Colaborari

  • Sprijin pentru targuri si expozitii

  • Servicii de consultanta

ESTE MOMENTUL SA FACI

PARTE DIN

FAMILIA FORESTIERILOR

Avem 60 vizitatori online